ГЛОГ

ГЛОГ, червен (калинка, бял глог)
Crataegus monogyna Jacq.
Семейство Розоцветни - Rosaceae

Разпространение. Расте из храсталаците и горите до 1500 м надморска височина в цяла България. Да не се бърка с черния глог!
Разклонено дърво или храст до 5 м на височина.
Описание. Бодлив храст или малко дърво, до 5 м. Листата са разсечени на 3-7 дяла и неравномерно назъбени и заоблени, отгоре - тъмнозелени и лъскави, отдолу - светлозелени и влакнести.Цветовете са бели, събрани в щитовидни съцветия, с 5 чашелистчета и 5 венчелистчета и много тичинки. Плодът е червен, топчест, месест, с една костилка. Цъфти през пролетта.
Използваема част. Употребяват се листата с цветовете, само цветовете , плодовете.
Химичен състав. Действието му се дължи главно на  съдържанието на над 15  флавоноиди.
Лечебно действие и приложение. Глогът е много популярен в народната медицина за лечение на различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Засилва енергията на сърдечните съкращения, а едновременно с това успокоява сърцето. Разширява кръвоносните съдове. Подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, умерено снижава повишеното артериално налягане. Успокоява централната нервна система. Понижава холестероловото съдържание в кръвта. Поради тези си свойства се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания - леко форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, безсъние и нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.
В българската народна медицина глогът се употребява при задух, болести на щитовидната жлеза, виене на свят, увеличение на простата.
В народната медицина се употребява и черният глог (Crataegus pentagyna), който се среща по-рядко, главно в източните части на България. Прилага се за същите болести. Смесен с корени от пелин и от божур се дава при заболяване от черна жълтеница.
Начин на употреба. Прави се запарка от глогов цвят - 1 супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден. Или: 2 супени лъжици от цвета (1 супена лъжица от плода) се слагат в 400 мл вода. Ври 5 мин (плодът - 10 мин.) Пие се по 100 мл 15 мин. преди ядене 4 пъти дневно.